I Sverige och i många andra delar av världen är det säkerhetshyvlar och elektriska rakapparater som dominerar marknaden, men sedan millennieskiftet har vi kunnat se ett ökat intresse för en gammal trotjänare – rakkniven. Detta är ju egentligen inte så konstigt: med en rakkniv får man ett fantastiskt resultat, samtidigt som man sparar pengar och minskar miljöförstöringen.
Rakkniven är på återtåg och hyllas för sin miljövänlighet, pålitlighet och effektivitet. En rakkniv som sköts om korrekt kan man använda år ut och år in – långt efter att den elektriska rakapparaten har gett upp och hamnat på återvinningen eller i något sopberg. Att räkna ut hur många rakbladskassetter som skulle ha hamnat i soporna under samma period vill man ju knappt göra eftersom summan blir så hög. Snacka om att förstöra både sin ekonomi och planeten vi bor på.
Ekonomi
En av många anledningar till att vi drar oss för att börja raka med rakkniv istället för engångshyvlar och rakhyvlar med utbytbara rakbladskassetter är att rakkniven kostar mer i inköp. En engångshyvel kostar knappt någonting alls, och en rakhyvel + utbytbar rakbladskassett är heller inte särskilt dyrt jämfört med en fin rakkniv. Köper man rakkniv ska man ju dessutom införskaffa en strigel, så det blir en ganska stor utgift initialt.
Nu är ju de flesta av oss så funtade att vi rakar oss inte blott en enda gång i livet utan vi rakar oss regelbundet år ut och år in – och detta måste man ta i beaktande när man ryggar tillbaka över hur dyyyyrrt det är att köpa en rakkniv. Det finns funktionsdugliga rakknivar at införskaffa för några hundralappar, så man behöver inte ta ett extra lån på huset, men jämfört man med till exempel engångshyvlar från Bic känns det förstås som mycket pengar.
Här är ett litet räkneexempel:
Benny rakar ansikte och hals varje morgon och byter blad ungefär varannan dag. Han har en rakhyvel av den typ som använder utbytbara rakbladskassetter, och under en normal månad avverkar han ungefär sexton sådana kassetter. Precis som väldigt många andra svenska män gillar han Gilette Fusion 5, och han har insett att han kan spara en del pengar genom att beställa dem på nätet istället för att köpa dem i den lokala butiken. På sajten där Benny köper rakbladskassetter betalar han 199 kronor för ett åttapack Gilette Fusion 5, inklusive frakt. Två sådana paket går åt per månad, det vill säga 398 kronor. 12 månader x 398 kronor ger en årskostnad på 4 776 kronor. På detta tillkommer kostnaden för själva hyveln.
Låt oss nu ponera att Benny istället tog 4 500 kronor och använde dem för att köpa en rakkniv med tillbehör istället. Det skulle låta honom få ett rakkniv av mycket god kvalité, och redan innan ett år är över skulle han börja spara pengar på att inte behöva köpa rakbladskassetter.
Är du en person som inte byter rakblad lika ofta som Benny? Ponera att du bara gör av med ett åttapack á 199 kronor i månaden. Då landar årskostnaden (utan själva rakhyveln) på strax under 2 400 kronor. Även i detta prissegment går det att få tag på en bra rakkniv med tillhörande strigel, och redan efter ett år börjar du spara pengar på att slippa ifrån slit-och-släng rakbladen.